Мере превенције ширења инфекција и вируса

У складу са препорукама Министарства потребно је да се сви ученици у оквиру одељењских заједница упознају са материјалом о превенцији ширења инфекција и постарају се да поштују дате препоруке. Циљ упознавања са мерама је превенција и нема потребе за ширењем панике и непроверених информација. Дата су упутства за превентивно деловање.

            Бактерије и вируси веома лако и брзо пронађу пут до тела. Пошто је познато да се вируси најбрже шире у колективу потребно је предузети одговарајуће мере како би се сви заштитили.

Мере заштите су:

– редовно одржавање хигијене у простору у коме боравимо (проветравање учионица, бацање смећа у корпама за отпатке)

– редовно прање руку,

– не додиривати очи, уста и нос неопраним рукама,

– не размењивати храну и не користити исти прибор за јело и пиће,

– употребљене марамице и убрусе бацити у корпу за отпатке,

Препоруке Министарства здравља за заштиту и реаговање у случају да сумњате на симптоме Корона вируса су следеће:

Код првих симптома позовите 064 8945 235НЕ ИДИТЕ у Дом здравља

Ако оправдано сумњате да сте заражени корона вирусом и пожелите да одете директно у дом здравља, сасвим је извесно да нећете бити примљени на преглед – то је зато што домови здравља прате један од основних превентивних савета – избегавајте да проводите време у групама. Зато, ако има основа за сумњу да имате овај вирус, прво и основно је да позовете овај број телефона – 064 8945 235.

Ту ће вас, на основу Вашег одговора које будете дали, посаветовати шта следи. Једна од могућности јесте и да ће лекари посебне Хитне помоћи доћи да ураде потребне анализе и да хоспитализују пацијента, а како то изгледа, имали смо прилике да видимо недавно, када су болничари у посебној заштитној опреми транспортовали потенцијалног пацијента од Врачара до Инфективне клинике.

Мере опреза свакако примењујте

* Избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

* Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа;

* Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју);

* Препоручује се ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања;

* Обавезно је придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање.

* избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

Симптоми

Светска здравствена организација наводи на свом званичном сајту је то да вирус који почиње грозницом, праћен сувим кашљем, а након недељу дана доводи до губитка даха и онда је пацијентима потребно болничко лечење. Неки од симптома који се још наводе су главобоља, кијање, кашаљ, кратак дах и потешкоће са дисањем.

Што се тиче температуре, СЗО наводи да најчешће долази до постепеног раста телесне температуре.

Код особа са слабијим имунитетом, код старијих људи и мале деце постоји могућност да овај вирус захвати ниже дисајне органе, па се може развити упала плућа или бронхитис.