МЕШ Бор – Ваш прави избор (Еразмус + пројекти)

Оно по чему се наша школа посебно истиче у протеклих пар година су Еразмус + пројекти. Све је почело 2019.године када је 6 ученика у пратњи 2 наставника и директора школе похађало двонедељну стручну праксу у Португалији. Ученици смерова Администратор рачунарских мрежа, Машински техничар за компјутерско конструисање и Техничар друмског саобраћаја боравили су у Браги у Португалији у оквиру пројекта ,, Кроз дигитална врата улазимо у европску будућност”. У оквиру пројекта ,, Усвојити, применити, приказати – УСПЕТИ” 8 ученика наше школе у пратњи два наставника боравили су у Севиљи две недеље, а исти број ученика похађао је стручну праксу у Валенсији три недеље. Пројектом је било планирано да се праксе реализују 2020. године, али  с обзиром да је новонастала ситуација онемогућила путовања, пројекат је продужен, а мобилности успешно реализоване у августу и септембру 2021. године. Ученици и наставници су у оквиру ова два пројекта имали прилике да се упознају са португалском и шпанском културом, обичајима, усавршили енглески језик, научили по мало шпански и португалски. Већина учесника пројекта је први пут путовала авионом. Ученици су имали прилике да стекну одређено радно искуство и заслужено добили Еуропас сертификате који ће им бити велика предност при запослењу. Само у оквиру ова два пројекта учешће се узело 22 ученика наше школе.

У току 2021. године кренули смо са реализацијом још једног пројекта који није подразумевао стручну праксу ученика, али је такође обухватио велики број учесника. Пројекат под називом ,,Иновативне информационе технолгије у модерној ВЕТ школи” обухвата учешће ученика и наставника из 5 школа из 5 различитих земаља – Италија, Португалија, Турска, Бугарска и Србија. До сада су организоване обуке у Португалији (3Д штампање), Турској (Веб дизајн), Бугарској (програмирање) и Србији (Микротик), а предстоји обука из ардуина која ће бити одржана у Италији у октобру ове године. Наша школа, иначе координатор пројекта, је са по два наставника и два ученика, била учесник свих обука, а са највећим бројем учесника и одличан домаћин у нашем граду.

Исте године смо покренули још један пројекат који је по много чему другачији од осталих, а то је пројекат ,,Игром против насиља” где учествује убедљиво највећи број ученика до сада. Ученици су, у оквиру овог пројекта, боравили у Словенији (хокеј на паркету), Турској (стреличарство) и Мађарској (кајак), бићемо домаћини у нашој школи (кошарка) почетком наредне школске године, а следи нам боравак у Италији (боћање). Фокус овог пројекта је развој менталног и физичког здравља, промоција дружења, радионица које се фокусирају на ненасиље и заједништво. Овим пројектом планирано је учешће око 25-30 ученика наше школе.

Обзиром да је наша школа добила акредитацију на 5 година, следи нам избор земаља и стручних пракси за наше ученике, међу којима можете бити баш ви. Уколико волите, рачунаре, интересује вас саобраћај, или машинство, а волели бисте да путујете, научите нешто ново што се струке тиче, усавршите енглески језик, упознате нове другаре, онда је МЕШ Бор ВАШ ПРАВИ ИЗБОР.

Добродошли!