Наставница Александра Ристић на семинару у Риму

Наставница електро групе предмета Александра Ристић похађала је семинар „Digital and social media competencies @ school ” у организацији #Associazione Euphoria у Риму у периоду од 18.03.2019. до 22.03.2019. Семинар је део пројекта Едукација и мобилност у савременој школи, који се у МЕШ Бор реализује у оквиру програма #Erasmus+. 

Основни циљ практичног дела семинара био је упознавање наставника са коришћењем дигиталних алата и социјалних мрежа у циљу осавремењавања наставе. Семинару су, поред наше наставнице, присуствовали учесници из Грчке, Шпаније и Шведске.

Коришћено је више бесплатних платформи помоћу којих је могуће направити виртуалну учионицу и/или се повезати са другим колегама и школама у свету (e-Twinning, Edmodo, Google for didactic, Padlet,…). Затим је објашњена примена друштвених мрежа (Facebook, Twitter и Instagram) у настави али и у оквиру EU пројеката. Коришћени су алати за израду квалитетних дидактичких материјала (Storyboard, Powtoon и GoAnimate) и за увођење тзв изврнуте учионице (енг. flipped classroom) као новог наставног метода (Edpuzzle и Educreations).

Последњег дана посећена је гимназија у Риму, која активно учествује у Европским пројектима,  Mamiani. Неколико наставника и ученика представили су своју школу и систем образовања у Италији. Посећена су 2 часа и успостављена је могућност за даљу сарадњу са школом.

Током слободних поподнева наставница се упознала са изузетним културним и историјским благом Рима.

Активно коришћење страног језика, живот и рад у мултикултуралном окружењу, упознавање и дружење са својим колегама из других европских држава, упознавање других држава, њиховог језика, културе и историје, само су неке од изузетних могућности које се остварују кроз #ErasmusPlus пројекте.

Са нестрпљењем очекујемо извештај са наредне мобилности пошто наша наставница Санела Пауновић наредне недеље путује у Праг.