Наставница Оливера Стојић на семинару у Прагу

Наставница Математике и Информатике Оливера Стојић похађала је семинар „Using E-Learning Platforms” у Прагу у периоду од 04.03.2019. до 08.03.2019 у оквиру програма Erasus +. Тема семинара биле су електронске платформе за учење као што и стоји у наслову семинара.

На семинару је дискутовано о новим технологијама и њиховој примени у настави. Циљ семинара је да наставницима објасни функционисање платформе „ Moodle” као и прављење личног сајта користећи Weebly. Међутим то нису биле једине теме на семинару. Дати су и примери многих сајтова где се могу наћи готови материјали за наставу, као што су презентације, предавања, квизови. Такође, како направити своје наставне материјале користећи програме који углавном постоје online . Пажња је посвећена и заштити података на интенету, легалном коришћењу информација и материјала. А можда и оно што је најважније, како коришћење нових технологија утиче на наставу и ученике. Чињеница је да данашњи ученици расту у једном новом и другачијем окружењу, где су савремене технологије саставни део свакодневног живота. Циљ наставе је и да их оспособи да правилно и корисно користе савремену технологију. Да издвајају битне чињенице, воде рачуна о тачности и исправности података, као и да према свакој информацији развијају критички однос, а не, да је прихватају здраво за готово. И можда оно што је и најтеже, поставити границу где је корист, а где и потенцијална штета или опасност при коришћењу савремених технологија.

Семинар свакако представља интересантно и корисно искуство, како због учења тако и због размене искуства са наставницима из других земаља.