Администратор рачунарских мрежа

Школовање за ово занимање, на нивоу средњег стручног образовања, почело je 2006. године као огледно.  Администратор рачунарских мрежа је смер који је и ове године понуђен ученицима за упис из много разлога. Као и смер електротехничар рачунара, и овај смер је један од најперспективнијих у нашој школи и вероватно ће бити избор најбољих ученика.

 

.

Зашто баш ово занимање?

 

Овај образовни профил је другачији, што значи да су наставни планови и програми засновани на модуларном принципу и са повећаним бројем часова практичне наставе.  Поред обавезних предмета, ученици бирају самостално изборне предмете, које могу похађати током све четири године школовања. Ради се у групама од по 10 ученика у савремено опремљеним кабинетима и са стручним наставним кадром, тако да је рад са сваким од ученика много квалитетнији и индивидуалнији.

 

Шта се учи на овом образовном профилу?

Наставни план и програм за смер администратор рачунарских мрежа можете погледати овде.

У првој години ученици имају предмете рачунарског хардвера, мрежне опреме и рачунарског софтвера, који су основа за даље усавршавање из ове области. Ученици се оспособљавају да раде са основном рачунарском опремом, активним мрежним уређајима (рутер, свич), са основама хоризонталног и вертикалног каблирања, типовима умрежавања, мрежним топологијама. Из предмета рачунарског хардвера учи се детаљно о рачунарским компонентама, њиховој замени и одржавању и ученици се оспособљавају да самостално одржавају хардверске рачунарске системе.

Друга година подразумева нешто обимније предмете aпликативног софтвера и мрежне опреме. Детаљно се изучавају актуелни оперативни системи (Linux, Windows) и још детаљније се изучава активна мрежна опрема (конфигурисање једноставнијих рутерских и свич LAN мрежа). Ученици имају и предмете eлектронике, eлектротехнике и програмирања (изучава се програмски језик C).

Трећа година је предвиђена за проучавање мрежних оперативних система и детаљно се проучава концепт рачунарских мрежа (типови мрежних топологија, протоколи рутирања, IPv6 и IPv4  адресирање, елементи бежичних мрежа, WAN и SAN мрежне инфраструктуре). Изучава се Windows Сервер 2008 ОС и основе његовог конфигурисања.

Четврта година је предвиђена за изучавање напредних мрежних технологија, изучавање елемената мрежне заштите и основа Интернет програмирања (Java програмирање, HTML и XML језик). Такође се наставља предмет pачунарске мреже из 3. године и још детаљније се проучавају елементи напредних мрежних система. Предвиђен је предмет Сервери, где се проучавају серверски мрежни системи и серверске мреже. Уведен је и предмет Техничке документације.

На наредним линковима можете наћи табеле са свим обавезним и изборним предметима који се проучавају.

 

Зашто информатичка занимања?

Овај образовни профил настао је услед невероватно брзог развоја ИТ сектора, као и свеукупне рачунарске индустрије и интернета. Последњих година јавила се потреба за оспособљавањем ученика који ће бити у могућности да стекну знања из најновијих достигнућа из области рачунарских мрежа, хардверских технологија, програмирања и интернет технологија.

Праћење нових ИТ трендова, опстанак на тржишту и конкурентност условљава неизбежно коришћење савремене хардверске опреме, увођење рачунарских мрежа и одговарајуће софтверске подршке у предузећима различитог профила, било да се ради о малим предузећима са неколико запослених и малим бројем рачунара или о великим компанијама са више стотина рачунара.

 

Само пројектовање, инсталација, конфигурација и одржавање таквих рачунарских мрежа захтева компетентне кадрове спремне да одговоре свим захтевима савременог пословања подржаног хардверским и софтверским решењима.

Све је већи број компанија различитог профила које се одлучују за увођење рачунарске мреже у своје пословање, чиме се отварају нова радна места у циљу одржавања и управљања таквим системима.

Да не буде да измишљамо, погледајте следеће линкове, или прелистајте било које новине на интернету и схватићете зашто ће за наше ученике у будућности бити посла.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/180793/Kuvari-konobari-i-informaticari-najlakse-do-posla

http://www.gdeinvestirati.com/ostale-teme/lifestyle/2484-poslovi-najtrazenija-zanimanja-racunovodja-komercijalista-elektrotehniar-i-informatiar

 

 

 

 

А после завршене школе?

Овај образовни профил ученицима пружа много могућности за касније школовање и усавршавање. Када будете спремни да кренете даље, сазнаћете шта значе скраћенице: ЕТФ, ПМФ, ФОН, РАФ, ФИТ, јер тамо наставља школовање велики број ђака који завршава овај образовни профил.

Поред студирања на техничким факултетима, ученици ће имати могућност запослења на радним местима мрежних администратора или техничара за одржавање рачунарских система. Са стеченим знањем могу конкурисати за стицање напредних сертификата мрежних технологија  (Microsoft, Cisco).

 

Дођите код нас ако:

  • Волите рачунаре.
  • Желите да упознате рачунаре и рачунарске мреже.
  • Желите да научите да склапате и тестирате рачунаре, научите све о различитим оперативним системима, архитектури и топологијама рачунарских мрежа, Интернет сервисима, заштити рачунарских система и мрежа …
  • Желите да научите да примените рачунаре у пракси, програмирате и израдите Веб странице, извршите тестирање мрежних инсталација, детектујете и отклоните квар на мрежним инсталацијама.

Овај смер је осмишљен за све оне који воле рад на рачунарима, оне који желе да иду у корак са савременом научном технологијом, научним достигнућима у области рачунарске технологије.

 

Код нас:

• учите о рачунарима оно што други не знају,

• проучавате рачунаре кроз низ занимљивих предмета,

• користите рачунаре на часовима у лабораторијама и кабинетима,

• примењујете рачунаре у стручним предметима,

• одлучујете о учешћу на наградним конкурсима из области примене рачунара.

 

У оквиру овог образовног профила, ученици се оспособљавају за:

• одржавање хардвера,

• инсталирање и одржавање системског софтвера,

• инсталирање и одржавање пасивне и активне мрежне опреме,

• имплементацију, подешавање и одржавање рачунарских мрежа,

• рад са базама података,

• рад са мултимедијалним софтвером,

• израду интеренет презентација,

• програмирање апликација …

 

Научићете да изаберете или препоручите другима праву рачунарску конфигурацију, инсталирате разне оперативне системе, користите или пројектујете базе података за различите намене, стечена знања из других предмета примените или проверите кроз симулационе програме, рачунар искористите као моћан алат у решавању сложених задатака …

Имаћете довољно практичног умећа да се самостално укључите у свет рада и довољно знања за даље школовање.

Шта год изабрали, имајте у виду да рачунари и интернет одавно бришу просторне и временске границе и отварају пут у сигурну будућност.