ЕРАЗМУС+ пројекат „Играј против насиља“ – мобилност у Бору

Машинско – електротехничка школа, домаћин ЕРАЗМУС+ пројекта „Играј против насиља“

У оквиру Еразмус+ пројекта „ Играј против насиља“, Машинско – електротехничка школа угостила је ученике и професоре из Словеније, Мађарске и Турске. Мобилност је трајала од 10.10.2022. до 14.10.2022. године. Како наставници, тако и ученици наше Школе, потрудили су се да буду добри домаћини гостима. Организоване су радионице на тему насиља, али и радионице кошарке, као одабраног спорта у оквиру овог пројекта.

Ову мобилност свечано је отворио директор Школе, Милован Божовић, одржавши говор добродошлице. Након тога, ученици су имали прилику да се боље упознају кроз занимљиве игре и представе кошаркаше својих земаља. Наставници и ученици из гостујућих земаља имали су прилику да се упознају са методиком рада наших наставника посетом часова код наставника: Тончев Милана, Ане Андрејић Шумкоски, Зорице Димитровски, Стојанке Милошевић, Иване Бујак, Светлане Арсенијевић и Ивана Шумкоског. Заједно са наставницом Стојанком Милошевић, која је припремила обилазак града, ученици и професори обишли су знаменитости нашег града.

Другог дана ученици су учествовали у радионицама на тему насиља на друштвеним мрежама које су организовале педагог Школе, Марија Варга Митић, и психолог Школе, Милица Здравковић, а потом је уследио обилазак Лазареве пећине и кањона.

Трећег дана мобилности Школа је организовала једнодевни излет у археолошки парк, Виминацијум, за који посетиоци имају само речи хвале. Припрему ове екскурзије спровеле су наставнице Сашка Михајловић и Ивана Бујак.

Наредног дана су наставниви физичке културе Драган Миладиновић и Оливер Стоилковић у фискултурној сали одржали обуку и кошаркашки тренинг, а у поподневним часовима је у хотелу „Албо“ уследила Ерасмус конференција и свечана вечера којој су се прикључили и гости из основних и средњих школа из Бора и Зајечара.

Последњег дана мобилности у оквиру Ерасмус+ дана у школи су одржане презентације на којима су свим учесницима представљене активности наше школе у оквиру Ерасмус+ пројеката. Поред тога, одржало се и такмичење за ученике у кошарци, а потом и додела медаља и сертификата. Ученици и професори из страних школа имали су прилику да упознају Уроша Крстића, ученика наше школе и актуелног светског шампиона у кик-боксу. Координатори пројекта из свих земаља учесника ове мобилности нашли су времена да заједно са наставницом Александром Ристић и наставником Иваном Милутиновићем посете и Гимназију у Зајечару где су учествовали на Ерасмус+ данима и представили Ерасмус+ пројекте својих школа.

Током свих активности у оквиру пројекта, наставница енглеског језика, Ана Стреховец, помагала је учесницима да успешно савладају језичке баријере.

Реализацију самог пројекта омогућили су координатори пројекта, Иван Милутиновић и Санела Пауновић, који на спровођењу пројекта активно учествују од септембра 2020. године.

Посебну захвалност Школа упућује ученицима и родитељима који су угостили у својим домовима гостујуће ученике и на тај начин допринели успешној реализацији овог пројекта у нашој школи.

Осим што смо уживали у дружењу и радионицама, имали смо ту част да гостима представимо нашу културу и традицију, као и све лепоте овога краја Србије. Надамо се да су из наше школе понели лепе утиске и да ће оваквих дружења и убудуће бити.

Посебну захвалност директор Школе упућује свим наставницима који су учествовали у реализацији овог пројекта, са којим је школа постала препознатљива на интернационалном нивоу. Сви наставници испунили су очекивања и још једном доказали да су веома способни и спремни за реализације овако озбиљних пројеката.