Stručna praksa učenika Mašinsko-elektrotehničke škole u Bragi, Portugalija

u okviru akreditovanog Erasmus+ projekta 2023-1-RS01-KA121-VET-00011756

Tokom prve radne nedelje učenici su bili na svojim radnim mestima i završavali zadatke koje su dobijali od mentora. Učenici smera Administrator računarskih mreža su u više firmi radili na instalaciji operativnih sistema i izradi veb-sajtova za svoje firme.Učenice koje su na prksi u firmi Synergia CADi su učestvovale i u predstavi koja se sprema u samoj Bragi zbog njihovog nacionalnog praznika koji sledi. Učenici smera Elektrotehničar računara su u jednoj srednjoj stručnoj školi instalirali 60 lap-topova i podešavali im hot-spot. Učenice sa smera Tehničar drumskog saobraćaja su radile u logistici i otpremanju, izdavanju i korišćenju IT u svojoj firmi. Mašinski tehničari motornih vozila su radili u servisu MCMotors na savremenim automobilima i dijagnostičkim uređajima.

Posle prve radne nedelje dobili su pohvale od svojim mentora, i zbog znanja koje su pokazali ali i zbog ponašanja i poštovanja pravila rada. Dobili su i zaduženja koja će završiti tokom vikenda i pokazati svojim mentorima u ponedeljak (radna subota).

Psiholog škole Mil.ica Zdravković je tokom prve nedelje bila u 2 srednje stručne škole: Esprominho i Profitecla. Upoznala se sa svojim kolegama, učenicima, posetila časove i kroz obilazak videla sličnosti i razlike obrazovnih sistema u Srbiji i Portugaliji. Posle radne nedelje sledi im zasluženi odmor i obilasci Lisabona i Porta tokom vikenda.